Nagyon régi recept alapján készítem a csigát..Nem tudom honnan származik,de nagyon finom,puha,omlós a tésztája.
- A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 tojássárga
- 1 kocka élesztő
- 4 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor
- 1 csipet só
- A töltelékhez:
- 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor
- 10-15 dkg vaj
- 3-4 teáskanál kakaó
A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.
A tölteléket most nem így készítettem,hanem megkentem a kinyújtott tésztát olajjal és megszórtam cukrozott kakaóporral...kicsit ennek a tetejét is meglocsoltam olajjal ,feltekertem,elvagdaltam,megkentem tojással és sütöttem.
Érdemes kipróbálni..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése