2011. január 12., szerda

Kakaós csiga

Nagyon régi recept alapján készítem a csigát..Nem tudom honnan származik,de nagyon finom,puha,omlós  a tésztája.
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojássárga
  • 1 kocka élesztő
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg vaj
  • 3-4 teáskanál kakaó 
 A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek. Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.
A tölteléket most nem így készítettem,hanem megkentem a kinyújtott tésztát olajjal és megszórtam cukrozott kakaóporral...kicsit ennek a tetejét is meglocsoltam olajjal ,feltekertem,elvagdaltam,megkentem tojással és sütöttem.


Érdemes kipróbálni..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése